• Asociatia Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati din Romania

  • Doneaza

  • Banner campanie f230
  • ali
  • poster site clip integrare

  • fundal slider – 3

  • fundal slider – 2

Pic new

Refugiații: O oportunitate de a crește împreună
Declarație ecumenică comună pentru Ziua mondială a refugiatului 2017
Biblia creștină spune povestea a doi oameni, Petru și Corneliu, împărțiți complet prin credință și cultură religioasă, care, întâlnindu-se, au descoperit un adevăr despre voința comună a lui Dumnezeu pentru aceștia, pe care nici unul dintre ei nu o înțelegea anterior. Ei au aflat că Sfântul Duh darama ziduri și unește pe cei care ar putea crede că nu au nimic în comun.

În întreaga lume, femeile, bărbații și copiii sunt forțați prin violență, persecuție, dezastre naturale și provocate de om, foamete și alți factori, sa iși părăseasca patria. Dorința lor de a scăpa de suferință este mai puternică decât barierele ridicate pentru a bloca calea lor. Opoziția anumitor țări față de migrația persoanelor strămutate în mod forțat nu îi va face pe aceia care suferă de suferințe insuportabile să-și părăsească casele.

Țările bogate nu se pot sustrage răspunderii lor pentru rănile provocate planetei noastre – dezastre ecologice, comert cu arme, inegalitatea de dezvoltare – care conduc migrația forțată și traficul de ființe umane. Deși este adevărat că sosirea migranților în țările mai dezvoltate poate prezenta provocări reale și semnificative, ea poate fi, de asemenea, o oportunitate pentru deschidere și schimbare. Papa Francis ne pune această întrebare: „Cum putem trăi aceste schimbări nu ca obstacole în calea unei dezvoltări autentice, ci mai degrabă ca o posibilitate de creștere umana, sociala și spirituala reala?” Societățile care găsesc curajul și viziunea de a depăși frica de străini și migranți descoperă în curând bogățiile pe care migranții le aduc cu ei dintotdeauna.

Dacă noi, ca o familie umană, vom insista să nu vedem vreodată refugiații ca povară, ne lipsim de oportunitățile de solidaritate care sunt, de asemenea, mereu oportunități pentru învățare reciprocă, îmbogățire reciprocă și creștere reciprocă.

Nu este suficient pentru creștini să pretindă că îl iubesc pe Hristos: credința este autentică numai dacă este exprimată în acțiuni iubitoare. Noi suntem un Trup al lui Hristos, nedespărțit. În cuvintele lui Dietrich Bonhoeffer, „numai prin Isus Hristos suntem frați și surori unul altuia …”. Prin Hristos, apartenența noastră reciprocă este reală, integrală și pentru totdeauna. „Dacă suntem un singur trup, suntem construiti într-o solidaritate care ne definește și solicita acest lucru”.

Semnele de solidaritate pot fi multiplicate dincolo de granițele religiei și culturii. Întâlnirea cu credincioșii altor convingeri ne încurajează să ne aprofundăm cunoștințele despre propria noastră credință, iar în întâlnirea noastră cu frații și surorile noastre de refugiați, Dumnezeu ne vorbește și ne binecuvântează așa cum a făcut-o Corneliu și Petru.
În fiecare întâlnire, are loc un schimb de cadouri. Împărțind împreună cu ceilalți ceea ce avem și pe care îl avem, descoperim că totul este dat în mod liber de Dumnezeu. În același timp, în primirea celor pe care îi întâlnim, il vedem pe Dumnezeu, care este întotdeauna prezent cu cei vulnerabili.

Din ce în ce mai mult, în lume, suntem martori la construirea unor ziduri pentru a ține afară pe cei strămutati: nu numai ziduri fizice, ci și pereți ai fricii, ai prejudecăților, urii și ideologiei. Permiteți-ne tuturor, ca o familie mare a umanitatii, să ne străduim să construim mai degrabă punți de solidaritate decât pereți de diviziune. Surorile și frații noștri refugiați ne prezintă oportunități de îmbogățire reciprocă și înflorire: Dumnezeu este cel care ne aduce laolaltă.

Odată cu dezvoltarea unor noi cadre internaționale – Pactul global privind migranții și refugiații în 2018, statele nu ar trebui să asigure doar o participare mai eficientă a responsabilităților ca reacție la mișcări mari, dar ar trebui să accepte și posibilitatea de a recunoaște și accentua contribuțiile semnificative pe care le refugiatii și migrantii le au in comunitățile lor gazdă, pentru a face adevărata solidaritate o realitate trăită pentru cei care caută protecție și pentru cei care isi urmează obligația de a le oferi in aceeasi masura.

Organizatiile semnatare:

ACT Alliance

Alboan

Anglican Alliance

Caritas Internationalis

Catholic Charities USA

Community of Sant’Egidio

Dominicans for Justice and Peace

Entreculturas

International Union of Superior Generals (UISG)

Franciscans International

Jesuit Refugee Service

Lutheran World Federation

Pax Christi International

Scalabrinian Missionaries

Scalabrini International Migration Network (SIMN)

Talitha Kum – Worldwide Network of Religious Life against Trafficking in Persons

Union of Superior Generals (USG)

Vivat International

Voices of Faith

World Union of Catholic Women’s Organizations (WUCWO)

 

 

Ziua Mondiala a Refugiatului, 20 iunie 2017

Date posted: luni, 19 iunie 2017 | Author: | Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presa JRS Europa – Ziua Mondiala a Refugiatului 2017

Categories: Presa

Web Design BangladeshBangladesh Online Market