• Asociatia Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati din Romania

  • Doneaza

JRS Europa a publicat următorul articol despre situația migranților care ajung în România prin Marea Neagră:

România: justiție brută pentru sosirile Mării Negre

Proiectul PEB: București, 15 ianuarie 2018 – Practic, orice conversație cu privire la migrația către UE va atinge Marea Mediterană, acompaniată de mormintele apoase ale mii de oameni care au dispărut în ultimii ani. Dar la frontiera de est a Europei există un alt corp de apă la fel de periculos ca oricare altul.
În articolul din această lună privind protecția la frontierele externe (PEB), descriem călătoriile migranților și ale familiilor lor din Marea Neagră în România. În comparație cu Italia, Malta sau Spania, mai puțini migranți au ajuns în România prin „Marea inofensivă”, așa cum a fost numită în antichitate. Cu toate acestea, cifrele sunt în creștere, arătând cât de disperați de oameni care fug de război trebuie să ajungă la un loc de siguranță pentru ei înșiși și pentru familiile lor.

Supraviețuind mării inofensive

Bazan, un bărbat de 37 de ani din Kurdistanul irakian, căsătorit, cu doi copii, a aflat despre posibilitatea de a traversa Marea Neagră numai atunci când el și familia sa au ajuns în Turcia. „Am plătit deja mulți bani pentru a merge în Europa. În Turcia, am aflat despre o barcă și am luat riscul. Nu am vrut să ne întoarcem „, a declarat el pentru JRS.

O furtună violentă a făcut călătoria deosebit de periculoasă. „Am crezut că nu vom supraviețui”, a spus Bazan. În cele din urmă, autoritățile române au văzut barca și au salvat pe toată lumea de la bord. „Am fost prea mulți pe vas. Cei mai mulți dintre noi au fost kurzi.

Mulți migranți au călătorit pe mare din Turcia în România fără să știe foarte bine geografia, gândindu-se că vor merge în Grecia sau Italia. Erez, de 18 ani, de asemenea din Kurdistanul irakian, a experimentat acest lucru într-o călătorie cu zeci de alți irakieni și iranieni.

„Am plecat din Turcia și ni sa spus că ar trebui să mergem în Grecia sau Italia. Am petrecut o zi și două nopți pe barcă. Barca era plină de femei și copii „. Doar când Erez și ceilalți erau salvați, își dădeau seama că au ajuns în România. „Poliția ne-a spus:” țara noastră nu este bună pentru tine, nu avem bani să avem grijă de tine „, a reamintit el.

Un alt kurd irakian de 25 de ani a descris o situație mai înspăimântătoare. „Am fost escortați pe țărm de o barcă de poliție. Când eram aproape de țărm, am sărit în apă. Am fost foarte frică. Ei au strigat la noi. Unii credeau că barca se scufunda.

Proceduri neclare și copii în detenție

Migranții care au luat râul Mării Negre au evitat în cea mai mare parte tragediile îngrozitoare care au periclitat mii în Marea Mediterană.

Bucuria și ușurarea sosirii pe uscat sunt în curând înlocuite de frică și de confuzie. Procedurile sunt lente și ajutorul este redus. Migranții descriu covârșitor că sunt profund confundați cu privire la tot ce se întâmplă cu ei, de la călătoria pe mare, până la debarcare și procesare de către autorități.

„Ei ne-au salvat viețile pe mare, dar apoi ne-au acuzat de intrare ilegală”, a spus Bazan. „Am protestat și le-am spus că tot ce vrem este să rămânem liberi și să nu fim trimiși înapoi în țara noastră de origine, din cauza ISIS, a războiului și a instabilității. Nu au existat interpreți kurzi. Am rămas într-un spațiu foarte prost în poliție. Apoi, am fost împărțiți fără nici o explicație: unii au fost duși la un centru de primire deschis, alții au fost reținuți, unele familii au fost cazați într-un hotel. Nu este clar cum am fost distribuite. ”

Bazan a vorbit cu JRS România din centrul de detenție din Otopeni, aflat lângă aeroportul de 10 km nord de București. El a cerut azil, dar a fost respins, din motive neclare pentru el. Între timp, el și familia lui au fost lăsate în detenție fără să știe ce se va întâmpla. Mulți copii au fost reținuți cu părinții lor, ceea ce a dus la preocupări serioase cu privire la protejarea intereselor și bunăstării acestora.

„Am ajuns în Europa cu multe speranțe. După o lună, mi-am dat seama că am făcut o mare greșeală. De ce ar trebui copiii mei să fie plasați în detenție? Este din cauza deciziilor mele? Cel mai probabil. Numai Dumnezeu stie.”

JRS România, ofițerul de politică, Stefan Leonescu, este întristat că Bazan se simte așa.

Bazan nu ar trebui să se învinuiască. Nimeni nu ar face o trecere atât de riscantă a mării, cu excepția cazului în care ar fi fost în pericol real. Nu, autoritățile române trebuie să își asume responsabilitatea și să trateze cu mai multă demnitate și respect migranții forțați. Condițiile de primire și procedurile de azil trebuie îmbunătățite. Și, desigur, punerea copiilor în detenție este complet inacceptabilă. JRS România va continua să promoveze îmbunătățirea acestor domenii. ”

Nu există rute, doar „incidente singulare”

Între iulie 2013 și februarie 2015, autoritățile române au preluat aproximativ 500 de migranți care au sosit pe nave de pescuit mijlocii din Turcia în Marea Neagră în nouă cazuri înregistrate.

Cu toate acestea, în 2017, autoritățile au detectat aproape 540 de imigranți în șase incidente separate. Numai în luna august-septembrie, 475 de persoane au venit pe țărm prin Marea Neagră; alte 66 au venit în noiembrie. Agenția de frontieră a UE, Frontex, este reticentă să spună că a fost deschisă o nouă rute migratorie.

Dar ei recunosc că practicile mai severe ale frontierelor în alte părți ale Europei au încurajat traficanții să testeze noi rute.

„Mai mulți oameni vin în România prin Marea Neagră. În 2017, peste 200 au fost copii „, spune Stefan Leonescu (JRS Romania).

Potrivit lui Leonescu, autoritățile române ar putea fi reticente să eticheteze calea ca pe o nouă cale de migrație pentru că nu vor să încurajeze mai mulți emigranți să vină. „În 2017, România a înregistrat 4700 de cereri de azil, mai mult decât oricând din 1991. Autoritățile nu doresc să facă nimic care ar atrage mai mulți migranți. Pentru ei, nu există nici un traseu al Mării Negre, doar incidente singulare „.

JRS Europe continuă să pledeze pentru modalități mai sigure și mai eficiente pentru ca migranții forțați să ajungă în siguranță în Europa. Acest lucru ar submina modelul de afaceri al contrabandei și nu va forța oamenii să facă călătorii care pun viața în pericol.

 

SURSA: http://jrseurope.org/campaign_detail?TN=PROJECT-20180115054646

foto: Politia de Frontiera

Date posted: marţi, 16 ianuarie 2018 | Author: | Comentariile sunt închise pentru Articol despre Romania publicat de JRS Europa

Categories: Presa

Menu Title
Web Design BangladeshBangladesh Online Market