Lacunele din legislatia europeana privind nationalitatea lasa mii de copii apatrizi

Strasbourg – Un nou raport publicat astazi de Reteaua europeana privind apatridia(ENS)  releva faptul ca mii de copii cresc fara protectie de baza pe care o cetatenie ofera cetatenilor din cauza unor lacune in legi privind nationalitatea si legile care reglementeaza procedurile de inregistrare la nastere. Raportul „Nici un copil nu ar trebui sa fie apatrid”, care se bazeaza pe o analiza extinsa de  legi privind nationalitatea in toate cele 47 ale Consiliului Europei, statele, detaliaza o gama ingrijoratoare de probleme si face o serie de recomandari menite sa ghideze actiunile pentru a aborda – si in cele din urma a se incheia – apatridia copiilor in Europa.

Reteaua europeana privind apatridia, care reprezinta peste cincizeci de organizatii ale societatii civile din intreaga Europa, este varful de lance cu o noua campanie: „Nici unul dintre copii din Europa ar trebui sa fie apatrid” pentru a sensibiliza si de a promova solutii pozitive cu privire la problema.

Comentand cu privire la lansarea raportului Chris Nash, director al Retelei Europene privind apatridiei a spus: „Nici un copil nu alege sa fie apatrid. Fiecare copil apartine unei comunitati. Cu toate acestea, apatridia continua sa existe, deoarece statele europene nu reusesc sa se asigure ca toti copiii nascuti in interiorul granitelor Europei sau din parinti care pot dobandi  cetatenia. Pentru un copil, incapacitatea de a asigura orice nationalitate poate avea consecinte enorme si se ridica la o incalcare grava a drepturilor omului. „

Aprobarea raportului ca o contributie importanta la rezolvarea problemei Nils Muiznieks, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, a declarat ca „apatridia creste vulnerabilitatea copiilor la incalcari grave ale drepturilor omului, cum ar fi traficul, forta de munca si exploatarea sexuala, precum si adoptia ilegala . Copii apatrizi se confrunta adesea cu forme multiple, care se consolideaza reciproc de marginalizare. Dar apatridia este o problema rezolvabila si ca acest raport arata daca guvernele, actori regionali, organisme ONU pentru drepturile omului, agentiile ONU si societatea civila  muncesc impreuna, pot fi dezvoltate strategii de actiune pentru a aborda si de a rezolva aceasta problema o data pentru totdeauna. „

 

Raportul ENS il gasiti aici.

 

 

Date posted: luni, 21 septembrie 2015 | Author: | Comentariile sunt închise pentru Campanie ENS impreuna cu JRS Romania – „Nici un copil nu ar trebui sa fie apatrid”

Categories: Presa Uncategorized

Menu Title
Web Design BangladeshBangladesh Online Market