JRS Romania

Un adolescent refugiat, orfan, continua sa spere la o viata normala in Romania, desi a trecut prin experiente traumatizante, atat in Irak cat si in tara noastra. Chiar daca risca sa ii fie amputat piciorul din cauza unei rani produse prin impuscare in timpul razboiului, a gasit suflete generoase gata sa-l ajute. A reusit sa treaca peste impedimentele birocratice si oamenii din spatele lor. Il asteapta in continuare un drum anevoios, pe care este pregatit sa-l parcurga cu ajutorul nostru.  Cititi in continuare toata povestea sa.


Ahmad Hassan Mohamad este un adolescent din Irak care s-a refugiat in Romania in 2014, la doar 15 ani. Parintii sa-i au fost ucisi chiar in fata lui. A fost nevoit sa fuga din cauza conflictelor care si acum continua potrivit rapoartelor din presa internationala. Din nefericire, la momentul atacului, Ahmad a fost impuscat in picior dar operatia efectuata in conditii precare in Irak nu l-a ajutat, rana sa agravandu-se.Mohamad - operatie Irak 2

Acum are 17 ani. La fel ca oricare alt adolescent, are vise si sperante mari desi poarta cu el inca povara fizica si psihologica a razboiului. Este dornic sa invete si sa munceasca dupa ce va termina scoala. Este increzator ca va reusi.  Este in clasa a 9-a la liceul „Tudor Vianu” din Giurgiu si se straduie sa tina pasul cu ceilalti elevi deoarece o mare parte din timp a lipsit, fiind internat pentru mai multe interventii medicale. A invatat sa vorbeasca si limba romana.

portret Mohamad

In acelasi timp, este pasionat de sport. Cand il intrebi ce il face fericit, se insenineaza brusc si ne raspunde ca ii place mult sa joace fotbal. Isi pleaca privirea spre rana de la picior si isi aduce aminte de ea din nou. Pentru o clipa, pe stadion, uitase de ea. Acum nu mai poate sa faca acest lucru simplu. Stie ca fara inerventii medicale complexe, piciorul ii poate fi amputat. Totul depinde insa de banii pe care ii poate strange. Nu indraznim sa il intrebam mai mult.

In prezent, locuieste la Casa de Tip Familial „Casa Albastra” din Giurgiu. Aici, pentru el si alti orfani, conditiile nu au fost tocmai bune. In urma unor sesizari facute de JRS Romania, la sfarsitul investigatiei, o persoana a fost concediata iar alta sanctionata.

Rana de la piciorul impuscat a atras de la sine o deficienta accentuata la mers, fapt pentru care minorul a fost incadrat cu grad de handicap 1 din luna aprilie 2015. Aproape ca nu mai paseste pe piciorul drept, fiind sustinut mereu de carje.

Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie si TBC Osteoarticular „Foisor” ii recomanda in martie 2015, purtarea unei ghete ortopedice. Aceasta i-a generat dureri puternice facand imposibil purtarea acesteia.

Intre timp, JRS Romania ii acorda asistenta sociala dar si sprijin financiar pentru accesarea serviciilor medicale necesare tratamentului ranii.


Mohamad pe stadion

In 27 octombrie 2015, situatia lui Mohamad se inrautateste considerabil, ajungand la spitalul de urgenta din Giurgiu cu febra si o rana care supura, medicii de garda recomandand amputarea membrului inferior drept, fara nici un alt fel de investigatie. Ulterior, prin interventii, acesta este trimis la Bucuresti catre un alt spital, fiind tratat doar provizoriu.

In data de 29 octombrie 2015, JRS Romania aduce minorul la Bucuresti pentru continuarea investigatiilor medicale, in urma unei adrese catre DGASPC Giurgiu. Refuzat la internare de spitalul Foisor, Mohamad este dus apoi la Spitalul Floreasca unde desi in prima faza este refuzat, ulterior, prin alte interventii, i se fac investigatii suplimentare din care rezulta prezenta unei fistule arterio-venoase poplitee si osteomielita la tibie si peroneu.

In data de 11 noiembrie 2015, minorul este preluat de personalul JRS Romania, pentru a fi insotit in Bucuresti la alte investigatii medicale recomandate anterior: ecografie Doppler si consult cardiovascular. Solutia recomandata a fost montarea unui stent graft pentru nivelul vascular si apoi o inverventie ortopedica, urmata de o recuperare medicala indelungata.

JRS Romania strange fondurile necesare (aproximativ 2.000 euro) interventiei intr-un spital particular, singurul care avea specialistii necesari interventiei.  In data de 8 februarie 2016, are loc implantarea unui stent graft la nivelul arterei poplitee. Interventia medicala a avut succes iar recomandarea medicilor fiind un tratament antiagregant plachetar si recuperare medicala.

In 14 martie 2016, minorul a revenit cu sprijinul JRS Romania in Bucuresti pentru un control post operatoriu, evolutia sa fiind una buna. Recomandarea medicului a fost ca interventia chirurgicala ortopedica sa aibe loc cat mai curand.

P1090917In mai 2016, minorul a fost adus din nou la Bucuresti pentru control, fiind constatat faptul ca rana supureaza in continuare zilnic, iar aceasta prezinta si o infectie. A fost recomandat un RMN pentru a stabili gradul de afectare al osului. Din nou,  a fost recomandata interventia chirurgicala de urgenta si tratamentul ulterior, dar costurile total de aproximativ de 6.000 euro doar pentru operatie ne impiedicau sa il putem ajuta cat mai repede.

JRS Romania deja a demarat demersurile necesare catre DGASPC pentru a muta minorul de la Giurgiu la Bucuresti, pentru a fi pregatit de interventia chirurgicala cat mai rapid.

Dat fiind complexitatea cazului din punct de vedere medical si starea precara de sanatate a lui Mohamad, nevoia unei interventii chirurgicale de urgenta este imperativa pentru a putea salva membrul drept inferior de la amputare.
Amanarea interventiei va atrage dupa sine, intr-o perioada scurta de timp, pe langa riscul amputarii si riscul unei insuficiente cardiace, dupa cum ne-au informat cadrele medicale implicate in investigarea cazului. Autoritatile se scuza si spun ca nu dispun de fondurile necesare pentru aceasta interventie.

Cazul lui Mohamad a atras si atentia colegilor sai de liceu, fapt pentru care un coleg a initiat o postare pe reteau de socializare Facebook pentru a prezenta cazul si a incuraja prietenii sai sa ajute cu donatii. JRS Romania doreste sa sustina astfel aceasta initiativa extraordinara a unui adolescent roman de a-si ajuta colegul, prin prezentul proiect aflat pe Bursa Binelui. Link-ul postarii se afla mai jos:

https://www.facebook.com/razvan.badea.58/posts/720311121444759

Doneaza pentru a salva viata unui orfan refugiat. Prin donatia ta se pot acoperi cheltuielile necesare unei interventii chirurgicale de amputare.

Asociatia JRS Romania va asigura din fondurile stranse in aceasta campanie, acoperirea cheltuielilor necesare interventiei chirurgicale ortopedice de urgenta cat si tratamentul pentru recuperare.

Poti dona direct on-line prin platforma securizata Bursa Binelui dand click aici, sau prin donatie directa in contul JRS Romania folosind datele de mai jos:

Asociatia JRS Romania

Banca: BRD SMCC

Cont IBAN: RO66BRDE450SV01018214500

CIF: 13046611

 

Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta.

Oana Carare: telefon 0726.426.563, e-mail: oanacarare@jrsromania.org

Luiza Mutu: telefon 0728.871.932, e-mail: mutu.luiza@yahoo.com

 

 

 

Date posted: miercuri, 3 august 2016 | Author: | Comentariile sunt închise pentru Tanarul care nu si-a pierdut increderea in oameni

Categories: Campanii Presa

Menu Title
Web Design BangladeshBangladesh Online Market