Aniversarea tragediei de la frontiera Spania-Maroc,

Madrid, Bruxelles, 05 februarie 2015 – JRS Europa si SJM Spania fac apel pentru acces sigur si legal in Europa dupa un an de  la incidentul in care 14 oameni au murit in timpul unei confruntari cu politisti de frontiera spanioli in apropiere de Ceuta,Tarajal. Tragedia serveste ca un memento puternic pentru Spania, care impreuna cu alte state membre ale Uniunii Europene sunt pe un drum lung pentru respectarea demnitatii umane a migrantilor fortati.

La 06 februarie 2014 politia de frontiera spaniola a tras gloante de cauciuc si gaze lacrimogene asupra unui grup de migranti, care se deplasau inot din Maroc spre plaja Tarajal aflata pe enclava spaniola Ceuta. Paisprezece migranti au murit. Cei care au reusit sa ajunga la plaja au fost imediat trimis inapoi in Maroc. Potrivit normelor internationale, acestia ar fi trebuit sa li se acorde sansa de a aplica pentru azil si oferit un proces echitabil.

„Aceasta incalcare masiva a drepturilor omului trebuie sa fie in cele din urma investigata corespunzator si trebuie sa ne asiguram ca astfel de fapte nu se vor repeta”, declara ofiterul superior pentru politici JRS Europa, domnul Stefan Kessler.

De-a lungul anului 2014, multi altii au fost retrimisi in Maroc de Spania in acelasi mod, folosind asa-numitele „returnari problematice” sau returnari fortate. In prezent, Spania incearca sa modifice legislatia pentru a legaliza astfel de practici.

„Controlul frontierelor europene nu se poate face cu orice pret. Reforma propusa de guvernul spaniol reprezinta o abandonare a drepturilor omului si un esec de a sustine principiile demnitatii umane si a justitiei. Reforma ar incalca, de asemenea, legislatia UE care interzice in mod expres returnari colective. Procesul de reforma trebuie sa fie oprit acum „, spune JMS avocat si ofiter advocacy Cristina Manzanedo.

Violenta de stat impotriva migrantilor neinarmati la frontiera Spania-Maroc este inacceptabila si trebuie sa inceteze imediat. Instruirea eficienta si garantarea sigurantei trebuie sa fie puse in aplicare de politia de frontiera spaniola si marocana.

In acelasi timp, statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa actioneze urgent pentru a crea cai mai sigure si juridice pentru persoanele care ajung in Europa fugind de conflicte. Exista o serie de masuri practice si eficiente care ar putea fi puse in aplicare pentru a asigura acest lucru asa cum este prezentat in acest document de politici elaborat de JRS Europa, impreuna cu alte sase ONG-uri crestine.

Facem apel la institutiile UE si statele membre sa valorifice viata umana in controlul efectuat la frontiera.

Modalitati de siguranta si legale pentru Documentul european de politici:
http://jrseurope.org/news_detail?TN=NEWS-20141120064619

Raportul JRS-JMS – Viata la Frontierele de Sud / Vidas en la Frontera:
http://www.jrseurope.org/news_detail?TN=NEWS-20140806045455&L=EN

 

Date posted: joi, 5 februarie 2015 | Author: | Comentariile sunt închise pentru COMUNICAT DE PRESA -Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati Europa – Serviciul iezuit pentru migranti Spania

Categories: Presa

Menu Title
Web Design BangladeshBangladesh Online Market