La reuniunea de urgență de ieri, Consiliului European a decis, patru măsuri cheie ce trebuie luate ca răspuns la tragediile recente din Marea Mediterană. Liderii UE au cerut doamnei Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE, să propună măsuri pentru a prinde și distruge navele contrabandiștilor „înainte de a putea fi folosite” în conformitate cu dreptul internațional „. Ei au solicitat eforturi de combatere a rețelelor de contrabandă în colaborare cu Europol, precum și pentru deplasarea așa-numitilor ofițerilor de imigrare în țări terțe.

De asemenea, Consiliul European a decis să tripleze resursele disponibile la misiunea de frontieră a UE în Mediterana Centrală (operațiunea Triton) sub eticheta „Consolidarea prezenței noastre pe mare”. Misiunea de frontieră va primi sprijin suplimentar prin furnizarea de nave suplimentare, avioane și experții statelor membre.

UE dorește să limiteze afluxul și aborda cauza migrației ilegale. Cooperarea cu țările de origine și de tranzit, în special în țările din jurul Libia, ar trebui să fie consolidat și un nou program de întoarcere create. UE își propune să ofere mai multă protecție refugiaților din regiunile de conflict prin crearea unui proiect-pilot de voluntariat pe reinstalare la nivelul UE, oferind locuri de persoanele care beneficiază de protecție. Și acest lucru este generos numit „Consolidarea solidarității și responsabilității interne”.

Deciziile nu ar fi putut fi mai dezamagitoare pentru cei care încă mai cred că UE se bazează pe valori. Singurul element sensibil dintre aceste măsuri este de protecție a frontierelor, care este în sine nu trebuie contestată, dar are scopul de a calma factorul teama de opinia publică. În realitate, acest aviz este mult mai pozitivă în majoritatea statelor membre ale UE decât discursul de ură de populiști, rasiști ​​și politicienii de dreapta ecou în mass-media ne-ar duce să credem. Cauzele profunde ale migrației nu vor fi abordate, precum și măsurile nu pentru a aborda obiectivul principal și superior de a salva vieți și subminează migrației ilegale prin crearea de coridoare umanitare și legalizarea acces.

Concluziile ar putea fi ușor rezumate de vechiul slogan roman „Morituri te salutant” – cei pe cale de a muri va salutam – UE în acest caz. Este încă UE noastră? Președintele Parlamentului European, Martin Schulz are dreptate când afirmă că aceste politici transforma Marea Mediterană într-un cimitir și atunci când el accentuează „Trebuie să luptăm cauzele migrației, nu a migranților”. Contăm pe Parlamentul European pentru a face o declarație puternică în sesiunea plenară de săptămâna viitoare la Strasbourg și vom contribui la mobilizarea societății civile pentru a contesta măsurile. 23 aprilie 2015 a fost o zi tristă pentru Umanistii și cei care încă mai cred în valorile care au constituit UE în urmă cu peste 50 de ani!

 

 sursa: http://www.solidar.org/Editorial-by-Conny-Reuter-SOLIDAR,1776.html

 

 

 

Date posted: joi, 30 aprilie 2015 | Author: | Comentariile sunt închise pentru Concluziile Consiliului European la evenimentele din Mediteraneana: „Morituri te salutant”

Categories: Uncategorized

Menu Title
Web Design BangladeshBangladesh Online Market