History

JRS International

Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati (JRS) este o organizatie internationala, fondata de catolici, cu misiunea de a insoti, ajuta si pleda in numele refugiatilor si a altor persoane deplasate fortat. JRS ofera servicii la nivel national si regional, cu sprijinul unui sediu international stabilit la Roma. Infiintat in noiembrie 1980, ca o opera sociala a Societatii lui Isus, JRS a fost inregistrat oficial ca o fundatie in data de 19 martie 2000, in statul Vatican.

Programele JRS se gasesc in 50 de tari din 5 continente, oferind asistenta refugitilori in tabere si orase, persoanelor stramutate in interiorul tarilor lor, solicitantilor de azil in orase, precum si celor aflati in centrele de custodie publica. Principalele domenii de activitate sunt in care JRS isi desfasoara activitatea sunt educatie, asistenta de urgenta, asistenta medicala si serviciile sociale. La sfarsitul anului 2013, peste 900.000 de persoane au fost beneficiari directi ai proiectelor JRS in intreaga lume.

Mai mult de 1.400 de lucratori contribuie la activitatea JRS, dintre care foarte multi pe baza de voluntariat, inclusiv 78 de iezuiti si 66 persoane cosacrate din alte congregatii religioase. Aceste cifre nu includ numarul mare de refugiati recrutati pentru a lua parte la programe in calitate de profesori, lucratori in domeniul sanatatii si altele.

Activitatea JRS este de asemenea, foarte mult axata pe advocacy si drepturile omului. Acest lucru implica asigurarea faptului ca refugiatiilor le sunt oferite drepturi depline in timp ce se afla in exil si in timpul repatrierii, asa cum sunt garantate de Conventia de la Geneva din 1951 privind statutul refugiatilor si efortul pentru a consolida protectia acordata persoanelor stramutate intern (PSI). Ea se extinde si la lobby-ul pentru promovarea legislatiei internationale privind drepturile omului, atat prin participarea la campanii si coalitii internationale sau prin calitatea de membru al forurilor internationale, cum ar fi Comitetul Economic si Social al ONU (ECOSOC).

De asemenea, JRS contribuie activ la Universitatea din Oxford prin cercetare in domeniul refugiatilor. La Oxford, programul de cercetare “Pedro Arrupe”, are rolul de a realiza studii in numele JRS, precum si de a facilita formarea de personal JRS.

JRS Romania

Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati din Romania (JRS Romania) este oopera sociala a ordinului iezuit, cunoscut sub numele de Societatea lui Isus.

JRS Romania si-a inceput activitatea in 1996, ca birou national al Serviciului Iezuitilor pentru Refugiati – Europa, avand ca persoane de contact un preot misionar din Belgia si un tanar student gata sa raspunda la o mare provocare. Iezuitii din Romania si iezuitii responsabili de la biroul regional JRS Europa au hotarat sa raspunda nevoilor refugiatilor din Congo, Sudan sau Irak si sa ajute societatea romaneasca sa inteleaga drama refugiatilor.

La inceput s-a lucrat intr-un demisol al Bisericii Franceze din Bucuresti, cu ajutorul consistent al comunitatilor catolice de limba franceza si engleza, si mii de oameni au venit la acest serviciu parohial care mereu se perfectiona iar o data cu anul 1999 a devenit un program de asistenta umanitara recunoscut si apreciat de autoritatile abilitate din Romania. Zi de zi tot mai multe situatii si probleme au aparut si astfel activitatile JRS – Romania au trebuit sa se dezvolte printr-o permanenta cautare de solutii pentru imbunatatirea situatiei socio-economice a refugiatilor si migrantilor aflati in Romania.

Si astfel, in 2002 s-a nascut centrul de servicii sociale Pedro Arrupe, fondatorul asociatiei internationale si patronul unei centru care pentru multi poate reprezenta o oaza de speranta, un adapost, un drum nou si poate chiar o dezamagire pentru cei care vin cu iluzii.

In toti acesti ani, o data cu inceperea muncii de asistenta umanitara, mii de refugiati si migranti au beneficiat de sprijinul nostru. Ei sunt oameni care au trebuit sa isi paraseasca propriile case, familii, si tari datorita razboaielor interne sau internationale, conflictelor religioase, persecutiilor politice, foametei, bolilor si saraciei. Sunt intr-o permanenta cautare a unei vieti mai bune si de aceea au nevoie de prieteni sau companioni care sa le poata oferi ajutor pentru a depasi situatiile de criza.

Multi oameni generosi, precum si organizatii din Romania si din afara granitelor au contribuit cu timpul, energia si resursele lor in a sprijini organizatia noastra. Rezultatele sunt vizibile in ceea ce priveste calitatea servicilor oferite de noi, fapt dovedit de numarul mare de beneficiari care vin cu incredere la centrul JRS sau alte puncte de lucru unde suntem prezenti. Desi eforturile noastre sunt sustinute, nu putem preintampina afluxul refugiatilor, Romania ajungand la stadiul de poarta la intarea in Uniunea Europeana, care genereaza inevitabil si o crestere a complexitatii problemelor cu care acestia se confrunta. Nu putem oferi o rezolvare completa a acestor situatii, insa nu vom inceta sa le oferim suportul nostru.

Menu Title
Web Design BangladeshBangladesh Online Market