Istorie

Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati (JRS ) este o organizatie internationala cu misiunea de a insoti, ajuta si pleda in numele refugiatilor si a altor persoane deplasate fortat. JRS ofera servicii la nivel national si regional, cu sprijinul unui sediu international stabilit la Roma. Infiintat in noiembrie 1980, ca o opera sociala a Societatii lui Isus, JRS International a fost inregistrat oficial ca fundatie la data de 19 martie 2000, in statul Vatican.

Programele JRS se gasesc in 50 de tari, oferind asistenta refugiatilor in tabere si orase, persoanelor stramutate in interiorul tarilor lor, solicitantilor de azil in orase, precum si celor aflate in centrele de custodie publica. Principalele domenii de activitate in care JRS este implicat sunt domenii precum educatie, asistenta de urgenta, asistenta medicala si serviciile sociale. La sfarsitul anului 2013, peste 900.000 de persoane au fost beneficiari directi ai proiectelor JRS in intreaga lume.

Mai mult de 1.400 de lucratori contribuie la activitatea JRS, dintre care foarte multi pe baza de voluntariat, inclusiv 78 de iezuiti si 66 persoane consacrate din alte congregatii religioase. Aceste cifre nu includ numarul mare de refugiati recrutati pentru a lua parte la programe in calitate de profesori, lucratori in domeniul sanatatii si altele.

Activitatea JRS este, de asemenea, foarte mult axata pe advocacy si drepturile omului. Acest lucru implica asigurarea faptului ca refugiatiilor le sunt oferite drepturi depline in timp ce se afla in exil si in timpul repatrierii, asa cum sunt garantate de Conventia de la Geneva din 1951 privind statutul refugiatilor si efortul pentru a consolida protectia acordata persoanelor stramutate intern (PSI). Ea se extinde si la lobby-ul pentru promovarea legislatiei internationale privind drepturile omului, atat prin participarea la campanii si coalitii internationale sau prin calitatea de membru al forurilor internationale, cum ar fi Comitetul Economic si Social al ONU (ECOSOC).

De asemenea, JRS contribuie activ la Universitatea din Oxford prin cercetare in domeniul refugiatilor. La Oxford, programul de cercetare „Pedro Arrupe”, are rolul de a realiza studii in numele JRS, precum si de a facilita formarea de personal JRS. 

 

Menu Title
Web Design BangladeshBangladesh Online Market