Mesajul presedintelui

„Dumnezeu s-a născut în exil”: și noi ce facem?

În plin veac XX nihilist, când sloganul „Dumnezeu a murit!” se convertise deopotrivă în legimitarea emfatică a oricărei identități atee, dar și într-un strigăt neputincios în fața celor mai mari atrocități comise vreodată în istoria omenirii, cineva a scris o carte profetică cu titlul „Dumnezeu s-a născut în exil”. Autorul era un român, Horia Vintilă, iar personajul principal din carte era un roman, poetul antic Ovidiu. Însă atât românul din realitate, cât și romanul din roman, aveau ceva în comun: exilul, în Spania pentru cel fugit din România de după cel de-al doilea război mondial, și Tomisul sau Constanța noastră de azi, pentru cel alungat de la Roma. Și mai împărtășeau ceva: căutarea unui rost pentru o viață trăită departe de patriile lor respective: Roma pentru unul, România pentru celălalt.

Răspuns miraculos și comod nu au găsit nici unul, nici altul, nici acum două mii de ani, nici în timpurile noastre. În schimb, amândoi au primit o veste proastă și una bună. Cea proastă este realitatea dramatică a exilului, în toate formele sale de ieri și de azi, de la deportări în masă până la emigrări disperate pentru supraviețuire. În schimb cea bună este literalmente euanghelion, adică Vestea cea Bună pentru cei care cred, și anume că în Cuvântul său făcut trup,„Dumnezeu s-a născut în exil” și a locuit printre noi. Dar dacă credem cu adevărat, atunci ce facem concret în țara noastră pentru exilații timpurilor noastre?

Serviciul Iezuiților pentru Refugiați (JRS) vede în România nu doar un loc de unde oamenii emigrează sau încearcă să ajungă din lipsă de alternative, ci în primul rând un loc binecuvântat unde oamenii pot trăi împreună. Iar acest lucru începe simplu, dând bun venit și primindu-l pe cel care-ți cere ajutor atât cât poți, indiferent de țara sa de origine. Dacă pentru Lucian Blaga, „veșnicia s-a născut la sat”, JRS crede că același lucru este valabil și pentru ospitalitate, de data aceasta în contextul „satului global” contemporan: servește, însoțește și pledează în favoarea celor caută un refugiu, fie și măcar temporar în țara noastră. Spune-mi cum primești, ca să-ți spun cum iubești aproapele, mai ales când vine de departe!
Bine ați venit, orideunde veniți! Ajutați-ne să-i primim așa cum vrem să fim și noi primiți!

Cu stimă,
Marius Taloș SJ,
Președinte JRS România

Marius Talos

Marius Taloș (n. 1970)
Președinte JRS România din 2013
Preot iezuit
Moto: „servește, însoțește, pledează!”

Menu Title
Web Design BangladeshBangladesh Online Market