• Asociatia Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati din Romania

  • Doneaza

București, 12 martie 2018 – Ofițerul pentru Politică și Advocacy JRS, Claudia Bonamini, a vizitat JRS România în perioada 20-23 februarie. Aici, ea împărtășește observațiile sale despre sistemul de azil din țară.

De Claudia Bonamini, JRS Politici și Advocacy pentru Europa

În ciuda faptului că am lucrat peste zece ani pe probleme europene de azil, mi-am dat seama că știu foarte puțin despre problemele legate de refugiați din România, în afară de faptul că am auzit vag despre creșterea numărului de sosiri prin Marea Neagră de câteva ori în ultimii ani. O căutare rapidă pe Google înainte de plecare nu a adus mult mai multe informații. În timpul vizitei mele am înțeles rapid de ce: în ciuda faptului că se află la frontierele externe ale UE (România numără cinci țări limitrofe), țara nu a fost până acum un important punct de intrare pentru solicitanții de azil.

Între 2008 și 2016, țara a înregistrat o medie de 1.500 de cereri de azil pe an. În 2017, totuși, aplicațiile au atins un maxim, ajungând la mai mult de 4.000 de aplicații. Totuși, un număr mic în comparație cu alte țări europene, dar este cel mai mare înregistrat vreodată de România. Într-o perioadă în care mai multe rute de refugiați „tradiționale”, cum ar fi cele turco-grecești sau cele din centrul mediteranean, sunt foarte păzite, apare intrebarea dacă acesta ar putea fi începutul unor noi căi.

Timpul va spune. Dar este țara pregătită să se întâmple asta? Într-o perioadă în care multe discuții la nivel european se referă la redistribuirea corectă a solicitanților de azil, ar fi țara pregătită să își asume o cotă echitabilă? Și refugiații vor începe să perceapă România mai degrabă ca țară de destinație decât una de tranzit?

Cu privire la condițiile de primire și la finanțare

Condițiile de recepție diferă considerabil de la un centru de primire la altul, dar mi sa spus că sunt în general suficiente. Centrul pe care l-am vizitat la București, cel mai mare și pentru ceea ce am auzit, unul dintre cele mai bune, în afară de a avea o aură tristă tipică pentru toate centrele colective pe care le-am vizitat (inclusiv acolo unde infrastructura este mai nouă sau mai modernă) suficient. Fiecare cameră, pentru patru persoane, are propria sa baie mică și în fiecare coridor există o bucătărie comună pentru ca locuitorii să-și pregătească propriile mese. ONG-urile, cum ar fi JRS România și Salvați Copiii, sunt prezenți în fiecare zi în centru și există o colaborare pozitivă între ei și ofițerii de management și integrare ai centrului.

Cu toate acestea, cu doar șase facilități de recepție în întreaga țară și aproximativ 900 de locuri în total, capacitatea este scăzută. Sistemul funcționează acum deoarece, în practică, doar câțiva solicitanți de azil stau mult timp. Majoritatea părăsesc rapid țara și încearcă să ajungă la alte destinații ale UE. Dacă sosirile cresc și oamenii (să fie forțați să) rămână, probabil că va fi o problemă.

Mai mult decât atât, întregul sistem de imigrație și azil pare a fi insuficient. În prezent, există doar 12 ofițeri responsabili cu luarea deciziilor privind cererile de azil în întreaga țară, când ar trebui să existe 40. Există o mare cifră de afaceri în administrație, ceea ce nu conduce la specializarea pe probleme de azil. Acest fapt pune, de asemenea, un semn de întrebare asupra rezilienței sistemului în cazul creșterii numerelor.

De asemenea, este remarcabil faptul că guvernul pare să fi contractat toate serviciile sociale de bază pentru solicitanții de azil către ONG-uri, finanțându-le prin Fondul UE pentru azil, migrație și integrare (AMIF). Pe de o parte, implicarea structurală a ONG-urilor în furnizarea de servicii este comună în multe țări europene și duce la bunele practici și bunele servicii. Pe de altă parte, situația românească este problematică la diferite niveluri. Guvernul nu investește în depășirea ofertei minime de servicii și nu creează servicii care să funcționeze bine. Folosirea exclusivă a fondurilor AMIF pentru a finanța furnizarea de servicii reprezintă, de asemenea, provocări pentru ONG-uri, din punctul de vedere al sustenabilității muncii, dar și din cauza dificultăților de a asigura cofinanțarea necesară și de a acoperi costurile generale pe care fondul nu le acoperă.

Aceasta înseamnă că ONG-urile din România sunt extrem de dependente de finanțarea publică foarte condiționată, ceea ce reprezintă o provocare pentru independența lor. Nu știu destul de bine realitatea economică și politică a țării pentru a evalua în ce măsură România nu are cu adevărat mijloace pentru a investi, caz în care solidaritatea financiară a UE demonstrează toată necesitatea acesteia sau rolul pe care îl joacă alegerile politice în menținerea situației este. Faptul este că un număr mai mare de solicitanți de azil și de refugiați ar necesita, cu siguranță, eforturi mai mari și investiții din partea guvernului.

Despre integrare

Acest lucru este adevărat și atunci când vine vorba de integrare. Deși s-au făcut pași pozitivi, prin crearea unui program de integrare care să includă clasele românești și sprijin financiar suplimentar de până la 9 luni după obținerea statutului de refugiat și deschiderea centrelor de integrare în întreaga țară, România pare să se resemneze că nu are nici un rost să investești prea mult în activități orientate spre integrare, pentru că oamenii nu o fac doresc să rămână oricum, fără să vadă (sau să ignore în mod deliberat) că oamenii pleacă deoarece simt că România nu le oferă prea multe. Din nefericire, prejudecățile și discriminarea sunt răspândite și care adaugă un obstacol suplimentar pentru refugiații care decid să rămână, casa sau un loc de muncă devine și mai dificil. Societatea civilă se străduiește să combată acest lucru prin diverse inițiative de construire a comunității, precum cele cartografiate de JRS România în cadrul campaniei I Get You. Cu toate acestea, este puțin probabil ca România să devină în curând o destinație, mai degrabă decât o țară de tranzit pentru solicitanții de azil. Cu privire la cooperarePentru a încheia cu o notă pozitivă, trebuie să spun că, în ciuda tuturor provocărilor pe care le-am avut impresionat pozitiv de deschiderea reprezentantului autorităților publice, am avut ocazia să mă întâlnesc. Toți păreau să încerce cu adevărat să îmbunătățească condițiile existente pentru solicitanții de azil și pentru refugiați și au fost ei înșiși frustrați de lipsa de investiții. Rolul societății civile a fost clar evaluat și respectat. Sper că acest lucru va rămâne în continuare, chiar dacă țara va vedea o creștere semnificativă a sosirilor.

Date posted: miercuri, 14 martie 2018 | Author: | Comentariile sunt închise pentru Perspectiva JRS Europa asupra sistemului de azil din Romania

Categories: Presa

Menu Title
Web Design BangladeshBangladesh Online Market