Solicitanti azil

 Denumirea proiectului

„Cooperarea in domeniul combaterii imigratiei ilegale si aplicarii returnarii”

 

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

–       imbunatatirea accesului la teritoriu si reducerea riscului de refoulement

–       imbunatatirea calitatii si a accesului la determinarea unei forme de protectie

–       imbunatatirea conditiilor de receptie

–       reducerea riscurilor privid custodia publica si cresterea libertatii de miscare

Grupul tinta cuprinde potentiali solicitanti de azil aflati la frontiera, cei care aplica pentru azil in punctele de frontiera sau pe teritoriul Romaniei, cazati in continuare sau nu in centrele de custodie publica, persoane de interes pentru UNHCR retinute in centre de custodie publica sau in procedura de returnare, persoane tolerate respinse solicitarii de azil, precum si a celor privind accesul la o noua procedura de azil, repatriate prin regulamentul Dublin II, etc

Proiectul are in vedere in mod corespunzator toate categoriile de interes pentru UNHCR, in ceea ce priveste varsta, genul, diversitatea si nevoile lor speciale, cu precadere pentru grupurile cu nevoi speciale de protectie, cum ar fi victime ale torturii, in special pentru copiii separati de familiile lor, si persoane in varsta, etc

Activitatile proiectului:

Proiectul va acoperi atat asistenta individuala (asistenta juridica, consiliere si reprezentare pentru solicitantii de azil si a altor persoane de interes), si de asistenta indirecta (monitorizarea accesului la conditiile de procedura teritoriu si RSD, de primire si de detentie, precum si cursuri de formare si suport pentru avocati in centrul de azil). Proiectul isi propune o activitate de legatura care consta intr-o abordare coordonata de catre diferite parti interesate din cadrul autoritatilor si ONG-urile sa utilizeze constructiv oricare posibilitati de sprijin si interventie pentru toti solicitantii de azil in Romania, in general, si in special pentru cazurile identificate de interes pentru UNHCR. Proiectul completeaza proiectele multianuale FER privind asistenta sociala si juridica, respectiv, pentru solicitantii de azil, precum si pentru persoanele de interes luate in custodie publica (finantare in cadrul Fondului european de returnare).

Conform cadrului proiectului, monitorizarea frontierei va fi efectuata cu scopul de a observa procesul de primire a cererilor de azil si de acceptare sau de refuz de intrare pe teritoriul Romaniei si procedura RSD, precum si protectia impotriva returnarii fortate (refoulement) de la frontiera. Locuri care urmeaza sa fie monitorizate includ aeroporturile internationale, porturile, centrele din zona de tranzit de la punctele de trecere a frontierei, etc

Monitorizarea procedurii RSD permite supravegherea a doua componente principale: managementul de dosare, privind organizarea de ansamblu a volumului de munca / asistenta pentru cazuri individuale si aspectele procedurale, prin observatie asupra respectarii drepturilor procedurale.

Avand in vedere diferitele abordari in procesul de luare a deciziilor si cu privire la standardele aplicate, scopul principal va fi de a observa, de a documenta si a raporta, dar si pentru a incerca sa promoveze bunele practici. In acest sens, monitorizarea de interviuri, folosirea de interpreti, de monitorizare a procedurilor judiciare ar putea fi realizat, cu preponderenta in Bucuresti, ca locatie principala pentru procesarea cererilor de azil.

Asistenta acordata persoanelor de interes include urmatoarele:

– Realizarea de interviuri cu solicitantii de azil sau alte persoane de interes, cu scopul de a identifica cazurile individuale ale persoanelor care au nevoie de protectie internationala la frontiera, in interiorul teritoriului sau in locurile de detentie, cu scopul de returnare.

– Acordarea de asistenta juridica a unor astfel de persoane, inclusiv reprezentare juridica, daca este necesar;

– Follow-up la cazuri cu avocatii din oficiu.

Asistenta se acorda in cadrul activitatilor desfasurate de catre consilierii juridici sau bazate pe suport juridic individual oferit de catre avocati la nivel local.

Monitorizarea include respectarea conditiilor de primire, standardele aplicate in ceea ce priveste tratamentul solicitantilor de azil, de analiza a situatiei etc dar si actiunile intreprinse pentru a aborda lacunele identificate. Informatiile sunt obtinute din diferite surse si vor fi revizuite din perspectiva DGA pentru a identifica lacunele de protectie, in informatii, in servicii, in asistenta sau in advocacy. JRS a dezvoltat un instrument up-datat lunar – lacune analize privind conditiile de primire, care pot fi utilizate pentru evaluarea evolutiilor in domeniu. Exercitiul AGDM a subliniat acesta este un domeniu care necesita imbunatatiri, atat in ceea ce priveste conditiile de viata, precum si in domeniul asistentei furnizate in cursul procedurii de azil, si in legatura cu personalul centrului.

Cu ocazia vizitelor de monitorizare, sesiuni de training ar trebui sa fie organizate cu conducerea fiecarui centru, personalul IGI si, daca este posibil, si cu alte parti relevante interesate, in principal, autoritatilor care urmeaza un antrenament de evaluare. Evenimentele pot oferi, de asemenea, o platforma pentru discutii si schimb de informatii, in scopul de a raspunde mai bine unor situatii diferite.

Proiectul include, de asemenea, participarea personalului JRS din locatii diferite la alte evenimente privind conditiile de primire. Grupul de lucru privind dreptul de azil ar trebui sa ofere o platforma pentru identificarea lacunelor existente atat in legislatie, cat si in practica, pentru a studia standardele prevazute in directivele UE reformate, si de a promova comentarii catre UNHCR intr-un mod care imbunatateste aceste standarde. Activitatea presupune, in afara de organizarea de intalniri, studii si cercetari intr-un mod de baza de documente relevante care pot fi utilizate pentru formularea de argumente mai bune. Grupul poate include avocati, judecatori, juristi si ar trebui sa fie coordonat impreuna cu UNHCR. Procesul legislativ de adoptare a unei legi sau modificari pentru a permite consultari cu partile interesate sau o intalnire, ca parte a procedurii de transparenta. Proiectul propune un rol activ pentru a fi jucat de societatea civila in identificarea lacunelor si sa propuna solutii, sa documenteze cazurile relevante si sa caute jurisprudente care pot fi folosite ca argumente pentru adoptarea de standarde mai bune.

Aspecte specifice de advocacy vor fi documentate si realizate in ceea ce priveste punerea in aplicare a noilor norme privind detentia, in urma modificarilor preconizate aduse la legea privind strainii, de asemenea, cu privire la infiintarea MNP.

O sesiune de instruire organizata in Centrul Arad / Otopeni pe teme de formare care sa acopere nevoile de baza a evaluarii.

Asistenta acordata persoanelor de interes in procedurile de indepartare include urmatoarele:

– Pentru a realiza interviuri cu straini retinuti, in scopul de a identifica cazurile individuale ale persoanelor care sunt inca in nevoie de protectie internationala, dupa incheierea procedurii de azil; accent special pe cazurile vulnerabile si a celor care au fost considerate ca fiind de interes, anterior in timpul procedurii de azil;

– Acordarea de asistenta solicitantilor de azil in detentie (cazuri exceptionale de nedorit sau celor condamnati cu expulzarea), precum si asistenta pentru persoanele POC care solicita accesul la o noua procedura de azil, daca acestea sunt  POC;

– Furnizeaza informatii suplimentare strainilor cu privire la drepturile si obligatiile lor, precum si procedurile aplicabile, daca este cazul;

– Prevederi de asistenta juridica a unor astfel de persoane, inclusiv reprezentare juridica, dupa caz​​;

– Urmarirea cazurilor cu avocatii din oficiu.

Conform cadrului proiectului, situatia persoanelor POC pentru UNHCR, in centrul de detentie este relevant cu privire la:

– Monitorizare acces la procedura de azil si aplicarea prevederilor legale (eliberare in caz de prima aplicare, cu exceptia pentru considerente de securitate nationala sau de condamnare cu sanctiune penala de expulzare, precum si accesul la o noua procedura de azil pentru cei care pretind un risc in caz de revenire dupa respingerea finala in procedura de azil)

– Monitorizarea conditiilor de primire (in special cu privire la emise mentionat in exercitarea AGDM sau raportul DEVAS: activitati in aer liber, activitati recreative, brosuri de informare, etc, dar, de asemenea, si in ceea ce priveste punerea in aplicare a modificarilor la legea straini);

– Aspecte procedurale, care implica reglementari de azil si a strainilor, sau alte proceduri speciale (penala, etc).

 

Numar contract:  ref: 0000000042 

Perioada de implementare a proiectului: 01.01.2014 – 31.12.2014 

Bugetul proiectului: 469.800,00 RON; 

Proiectul este implementat de: Asociatia Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati (JRS) din Romania 

Partener proiect: Organizatia Salvati Copiii Romania

 Locuri de desfasurare: In cele 6 Centre Regionale de Cazare si Proceduri  pentru Solicitantii de Azil din tara, in cele 2 Centre de luare in custodie publica a strainilor precum si la granita Romaniei

 

Menu Title
Web Design BangladeshBangladesh Online Market